הפורש ומשפחתו

מקומו של אירוע הפרישה בחיי הפורש ומשפחתו

חשיבות המשפחה והסביבה


"אני לא צריך שיעשו לי אירוע פרידה", "לא רוצה מסיבה", אני לא אוהב אירועים כאלה", "מבחינתי זה מיותר" וכו' וכו'.. אלו הן תשובות שכיחות של פורשים המסתייגים מאירוע הפרישה שרוצים לערוך להם.

אירוע הפרישה שמקיימים לפורש נתפס בטעות – כאירוע המיועד לפורש בלבד..

אך חשיבותו מעבר להתייחסות לפורש בהתייחסות לסביבתו הקרובה והמשמעותית.

אירוע הפרישה מהווה "טקס מעבר" שבו מכריזים על הפורש כמי שמשנה את הסטטוס שלו. בדיוק כמו ברית המילה מגדיר את הרך הנולד כיהודי, בר/בת המצווה על התבגרות של הנער/ה. כך טקס החתונה חושף ומכריז על שני יחידים כזוג נשוי ועד לוויית הנפטר וטקס הקבורה המיועדים לנפטר אך חשובים לא פחות ואולי אף יותר לנותרים… האמור נכון גם לטקסים במוסדות ההשכלה השונים, טקסי הסיום והמעבר בצה"ל וכך גם אירוע פרישה המכריז על שינוי הסטטוס של הפורש.

במילים אחרות כוחו של טקס המעבר בהכרזה ובהפנמה לפורש ולמשפחתו, שסטטוס האדם השתנה, הוא עובר ממעמד חברתי אחד למעמד חברתי אחר.

בטקס המעבר, מקובל לתאר 3 שלבים במעבר מסטטוס לסטטוס.

1

שלב ראשון – פרידה וניתוק מהסטטוס הקודם

ברמת התעסוקה, העובד עוזב את מקום עבודתו, את תפקידו ואיתו את הכבוד, הדימוי העצמי והתנאים שאפיינו את התפקיד, מתנתק מחבריו לעבודה, מהרגלים שהיו לו על פני השנים (הסעים משותפים, ארוחת צהריים, אירועי חברה), בדרך כלל גם פרידה משכר ותנאים סוציאלים שאפיינו את תקופת עבודתו.

ברמה האישית, מאיש משפחה מפרנס, העובד מבוקר עד ערב, זוכה להערכה על עבודתו, יכולת כלכלית סבירה, בעל סטטוס מכובד בקהילתו כאדם עובד ויוצר שחלק נכבד ממעמדו, בא מכח תפקידו או מקום עיסוקו, והינה, הוא הופך לאדם פנוי שזמנו וחייו בידו…

2

שלב שני – מצב ׳מרחף׳

תקופת ביניים, שבו כבר הוכרז על היותו פורש, אך טרם התייצב בסטטוס החדש, הוא מחפש משמעות חדשה לחייו, לא אחת יש בתקופה זו השפעה קריטית על מצב רוח, על "קלקולים" בתוך המשפחה, ציפיות סותרות מצד בני המשפחה והרבה חיפוש עצמי, תוך פיתוח מערך הגנות רחב לגבי חוסר הגדרת הסטטוס.

בתקופה זו חשוב מאוד לקיים תאום ציפיות תוך אפשרות לפורש להציג חלומות ותוכניות ולנו לסייע לו באיתור אופציות לסטטוס החדש.

3

שלב שלישי – כניסה והשתלבות

הסתגלות לסטטוס החדש, גיבוש סדר יום תואם, איתור פעילויות מתאימות בין אם כתעסוקה משלימת הכנסה ובין אם בהתנדבות, פיתוח תחביבים שהוזנחו, הצגת הסטטוס החדש בכבוד (ולא בהתנצלות), ברמה האישית השתלבות במטלות הבית. חלוקת האחריות עם בני הבית, מימוש מומחיות כסיוע (ולא כביקורת) וכו'.

מכאן, שחשיבות אירוע הפרישה הינו בעצם תפקידו כ"טקס מעבר" בין סטטוס אחד לאחר.

לא לקבע את הפורש בעברו ולא להשאירו במצב מרחף, אלא יש נקודת זמן שבו המעמד משתנה ליחיד ולסביבתו. הפורש לוקח אחריות מלאה על הסטטוס החדש שלו. מעתה יש לו השפעה גדולה יותר על התנהלותו וחייו. לסביבה הקרובה והמשמעותית, האירוע מהווה נקודת זמן שבה ההתייחסות לפורש אמורה להשתנות, שזה אומר… לפרגן לו על עברו, לחזק אותו על החלטתו ולעודד אותו לגבי עתידו. 


בכל מקרה, לגבי אירוע פרישה, מומלץ מאוד לגייס את הסכמתו של הפורש, תוך הצגת החשיבות של האירוע – אשר יענה לצורך שלו ושל משפחתו הקרובה – בהפנמת השינוי.

הכשרת מנטורים

הרציונל העומד מאחורי תוכנית ה- Mentoring בארגון, שהוותיק המנוסה והיודע חונך את הצעיר, חסר הניסיון והידע. שני הצדדים מרוויחים, ובארגון נשמר הידע המצטבר. תוכנית ה- Mentoring מאפשרת לגייס בכירים/ ותיקים המהווים...

המשך קריאה

התמודדות עם משבר

מנהלים יקרים, אנחנו בעיצומו של משבר בריאות בעולם בכלל ובישראל בפרט. המשפט השכיח ביותר שנשמע לגבי האמור: "רב הנסתר על הגלוי". בעולם הניהול, תחום אי הוודאות הוא מהאוייבים הגדולים שמשפיעים על יכולת תפקוד...

המשך קריאה

שימוש בהומור בתהליך העברת מסרים

אחד מהאמצעים היעילים בתהליך העברת מסרים - הוא שימוש בהומור. בעולם המוצף בגירויים, בכדי להעביר מסרים אתה חייב ליצור למשתתפים חוויה ואין חוויה כמו צחוק קבוצתי. (נסו להזכר בחוויות הנאה ותזכרו...

המשך קריאה

תקשורת בינאישית

כאשר דנים בשימוש בכלים מתחום התקשורת הבינאישית, במערכות יחסים בין אנשים (בני זוג, חברים, עמיתים וכו'..) ובין בעלי פוזיציות (מנהל- עובד, יועץ- נועץ, מנחה – משתתף, מורה- תלמיד, הורה- ילד...

המשך קריאה