תפיסת הפרישה… בראי הנתונים

מערכות גדולות וארגונים נוהגים/אוהבים להעריך אנשים על בסיס נתונים מספריים. זה קל, פשוט, ניתן להשוואה ומאפשר קבלת החלטות.

במסגרת דף דעה זה אתייחס למספר המייצג את הגיל הכרונולוגי, הנגזר כמובן מתאריך הלידה ומצביע על מועד הפרישה שלנו.


מועד זה משתנה (לעיתים רחוקות) עפ"י תוחלת חיים או בין מגזרים.

השיטה האמורה בו מספר מוגדר מלמד על ערך מלווה אותנו מגיל צעיר, החל בציוני ביה"ס, דרך ציוני קבלה ללימודים גבוהים, דרך נתוני גיוס וכמובן להגדרת גיל הפרישה.

לכל החלטה עפ"י שיטה זו יש יתרונות וחסרונות מובנים.

במסגרת זו אתייחס להחלטה על פרישה לפי גיל והשפעתה על הפורש. לפרישה ממעגל העבודה השפעה על תפיסת הפורש את עצמו, הוא מתחיל לאמץ לעצמו התנהגויות ותפיסות המתאימות לקיבעון שלו, אודות ה"פנסיונר"…זה יכול להופיע בקצב ההתנהלות, בביטחון העצמי, ביחסי האישות ("אני הרי פנסיונר…") בהזנחת ההופעה ("בין כה וכה אני לא פוגש אנשים") במוטיבציה להתמודד עם אתגרים אינטלקטואלים ("בגילי…") הסתייגות בהצטרפות לפעילות ("למי יש כח לזה") ביציאה לבילוי ("אין לי חשק") וכו'.. וכו'…

לנוכח האמור אני מבקש להאיר תובנה לפורשים בכל הגילים והמגזרים. הגיל הכרונולוגי הוא מספר ממוצע שעושה חיים קלים למערכות – אסור להתייחס ולאמץ אותו.

הרי כולנו מכירים את בן ה- 60 + שמתנהל כמי שעתידו.. מאחוריו ואת האחר שהוא מלא חיוניות, אנרגיה ותאוות חיים ומתנהל כמי שכל החיים עוד לפניו..

זאת משום שהאנשים שונים, אם בגיל צעיר יש דמיון ביכולות המוטוריות החברתיות, הפיזיולוגיות והנפשיות של הילדים, הנערים או הבוגרים, הרי אחרי גיל 50 השונות היא מדהימה… 

גיל כרונולוגי

נמצא אנשים, שהגיל הכרונולוגי "מתאים להם", אבל חשוב שנהיה מודעים לכך, שיש "גיל חיים" אחר, המתאים לרבים מאיתנו אף יותר, כדוגמאת:

1

גיל ביולוגי-פיזיולוגי של האדם

מושפע מהגנטיקה, סביבה, שמירה על בריאות לאורך שנים וכו'.

2

גיל תפקודי

מושפע מעיסוק, התנהלות, מודעות, אימון וכו'…

3

גיל נפשי

החוסן הנפשי, תולדה של התנסות, חינוך ותפיסת עולם

4

גיל חברתי

הנגזר ממערכות יחסים שנבנו במהלך השנים, מודעות חברתית, קהילתית..

5

גיל זוגי

מקורו במערכת יחסים זוגיים, תפיסתה וטיפוחה על פני השנים, חיזוקים בתחום שהתקבלו או/ו ניתנו וכו'…

6

החשיבות הגבוהה במודעות לאמור לא להיתפס למלכודת תאריך הלידה שלנו, על ההשפעות הקיבעוניות שלו. אלא לזכור, שאיכות החיים שלנו נבנית ממכלול הגילים שלנו ובגיל הפרישה יש לנו צדדים שהם צעירים ובשיא פריחתם, חשוב שנמשיך לטפח אותם ולאפשר להם להשפיע על חיינו, החל מטיפוח הזוגיות, פעילות גופנית, יציאה לפעילות התנדבותית, למידה והעשרה תמידית, טיפוח ההופעה (ככל שמתקדמים בגיל צריך להקדיש לעניין קצת יותר זמן..) וחשוב מכל, לאתר תחומים שאנחנו נהנים מהם, ולגייס עבורם זמן ואנרגיה. 

בקיצור, זה אפשרי וזו אחריותנו להפוך את 30 השנים הקרובות לחגיגה אמיתית.

בידינו הדבר,

שלכם,

צביקה ברק

המקום המושלם לכל סדנה או קורס מקצועי

מי שמעוניין להעביר סדנה או הרצאה לבטח יצטרך למצוא לשם כך את המקום הטוב והמתאים ביותר. לא כל מקום יכול להתאים ויש לא מעט מאפיינים שצריך להתחשב בהם – כמה...

המשך קריאה

להצמיח את הדור הבא של המנהיגים בארגון שלך

יש אנשים שנולדו עם כישורי ניהול יוצאים מגדר הרגיל והקידום שלהם במקום העבודה יהיה מהיר בזכות כישורים אלה. לעומתם יש אנשים שנחשבים לטובים מאד בתחום המקצועי שלהם אך כישורי הניהול...

המשך קריאה

להפוך כל מפגש עם לקוח לחוויה בלתי נשכחת

מי שעומד להתחיל לעבוד בתור נציג שירות לקוחות צריך לדעת לא מעט לא רק על התפקיד עצמו אלא גם על הנושא של שירות ללקוח וחוויית שירות. כיום יש מודעות גבוהה...

המשך קריאה

הכשרה מרחוק עם קורסים מותאמים אישית בזום

השימוש הנרחב באפליקציית הזום החל בתקופה של ריחוק חברתי, בה אי אפשר היה להתקהל או להתכנס. היה צורך בהעברת מגוון רחב של קורסים או תכנים לימודיים וצריך היה למצוא את...

המשך קריאה